SPACES ARCHITECTS@KA


Sachdeva Farmhouse


Project Details


  • Project: Sachdeva Farmhouse
  • Location: New Delhi
  • Client: Mr. Himanshu Sachdeva
  • Status: Completed

Awards


  • World Architecture Community - 18th Cycle Awards

  • IIID Anchor Awards 2013 - Single Dwelling (North, East & Central Region)

Publications


  • Award Winning Indian Interiors 2013

  • Contemporary Houses

  • Inside Outside - Nov 2012

  • City Scan - May 2013

  • Design Today - Dec 2013

  • Design Detail - Jan 2014

  • Architecture + Design - Feb 2014

  • IFJ - Mar 2015

  • How Architect Works (HAW) Magazine

  • E-Architect

  • Archdaily

  • Inditerrain - India Art n Design

  • Sundrymag

  • Ibanana

  • #91 Residences

Sachdeva Farmhouse


The farmhouse on a 3 acre site has been designed as an influence of tropical architecture. The concept is designed with spaces overlooking the central court having pool where in ground floor has 2 bedrooms apart from a lobby, office, dining, kitchen and drawing room. The first floor has 3 bedrooms apart from master bedroom. Gym / Spa and home theatre are placed along the other side of pool enclosing the space.

An attempt to create different architectural composition from all sides. Approaching the dwelling through driveway one encounters the cantilevered block above the entrance cladded with zinc giving it a distinctive characteristic. Entering the house through tall entrance doors leads to the double height lobby with office space alongside & as one moves further, staircase on one side leads to the first floor, the front glass panels allows light into the interior space and also gives emphatic view of the front garden, the staircase space is dramatized by backlit glass panels below highlighting the rough Indian stone cladding on both side walls.

The design involved process to create perfect transition between different spaces, it’s an attempt to create eagerness to explore space, a feeling to be evoked while moving .The pool area with private spaces embarks it is the most interesting part of the house. The space changes with changing daylight. The gym and spa are kept at lower level to create transition & a staircase leads to terrace garden above the gym extending into a party space.

The design involved working with numerous scale models, testing form and spatial relationships and refining junctions. The project emphasized on efforts to detail in terms of materials and forms.